Veel gestelde vragen

Het is belangrijk om te kunnen genieten van seks. Heb je vragen of zorgen? Hieronder vind je antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag en antwoord er niet tussen? Op sense.info vind je nog veel meer antwoorden op vragen over seksualiteit, relaties en soa’s. Je kunt ons ook mailen of bellen of stel je vraag gratis en anoniem via de sense-chat. Of maak afspraak op het sense-spreekuur.

Alleen de GGD en jijzelf weten dat jij op het spreekuur bent geweest. Er gaat geen brief naar je huisarts, tenzij jij dat wil. Er wordt nooit post naar je verzekering of je huisadres gestuurd. Het is natuurlijk wel handig om gegevens te hebben zoals je naam, geboortedatum, postcode, telefoonnummer en e-mailadres. Die zijn nodig om je de uitslag te geven.

Het Centrum Seksuele Gezondheid van GGD Flevoland gaat zorgvuldig en vertrouwelijk om met jouw persoonsgegevens.

De door ons verzamelde gegevens worden zónder je naam, geboortedatum en adresgegevens gedeeld met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het RIVM heeft als wettelijke taak om de zorg bij Centra Seksuele Gezondheid te evalueren. Mocht je niet willen dat jouw gegevens met het RIVM gedeeld worden, dan kun je dat aangeven tijdens je afspraak. Meer informatie hierover staat op de website van het RIVM​.

Voor meer informatie over hoe wij omgaan met privacy, verwijzen we je naar de privacyverklaring van GGD Flevoland​.

Je gegevens worden bewaard. Dit is belangrijk voor goede zorgverlening nu en later. Wij zijn wettelijk verplicht om medische dossiers 15 jaar te bewaren. Wij delen jouw persoonsgegevens niet met anderen, zonder jouw toestemming. Als je je persoonsgegevens wilt laten verwijderen kun je dit alleen schriftelijk aanvragen.​

Wij sturen nooit post naar je huisadres. In overleg met jou kunnen we soms wel afspreken om een brief naar je huisarts te sturen. Maar dit doen we alleen als jij dit ook wilt.

Bij het CSG van GGD Flevoland kunnen we testen op chlamydia, gonorroe, hepatitis B, syfilis en hiv. Soms testen we daarnaast ook op herpes en trichomonas. Wat er precies getest wordt, hangt af van het risico dat je hebt gelopen en welke klachten je hebt.

Voor jongeren (tot 25 jaar) en mensen die door seks meer risico lopen op soa, is een soa-test bij de GGD gratis. Soa-testen bij de GGD worden betaald door de overheid.

Het is niet de bedoeling dat je met twee mensen komt op één afspraak. Soms is het wel mogelijk om allebei dezelfde dag een afspraak voor een soa-test te maken. Jullie hebben dan apart een gesprek met de verpleegkundige of arts.

Nee, bij mannen wordt standaard de urine getest. Als het niet lukt om te plassen, kan het zijn dat onderzoek met een wattenstaafje wordt aangeboden.

Het is geen probleem als je ongesteld bent op de dag dat de soa-test wordt gedaan. Dit heeft geen invloed op de uitslag.

GGD Flevoland biedt geen hiv-sneltesten meer aan. Bij het testen maken we gebruik van de standaard laboratorium testen. Deze testen kunnen hiv-infecties in een eerder stadium aantonen dan hiv-sneltesten.

Bij de GGD kunnen we je bloed niet testen op herpes of genitale wratten. Bij herpes testen we een klein beetje wondvocht uit de blaasjes/zweertjes. Of je genitale wratten hebt, wordt door de arts bepaald op basis van lichamelijk onderzoek. Als je geen klachten hebt hiervan, kan dit niet vastgesteld worden.

Meestal zijn de uitslagen binnen een week bekend. Soms kan dit iets langer duren. Als je na 2 weken nog niets van ons hebt gehoord, kun je bellen naar 088-0029910 (ma-vr van 8:00 – 17:00 uur) om te vragen naar de uitslag. Zorg dat je hiervoor het kaartje met je codes bij de hand hebt.

Als je een test hebt gedaan bij de GGD, dan zorgen wij voor de behandeling. Hiervoor maken we een afspraak met je. Heb je een test gedaan bij je huisarts, dan moet je naar de huisarts voor de behandeling.

Het is vaak moeilijk te zeggen hoe lang je een soa al had voordat je getest werd. Als je al een keer eerder een soa-test hebt gedaan, en toen geen soa had, heb je de soa waarschijnlijk pas daarna opgelopen.

Bij de meeste soa is dit niet het geval. Als de soa behandeld is, ben je er vanaf en is je afweer hetzelfde als daarvoor. Bij hiv is dit een ander verhaal omdat hiv ervoor kan zorgen dat je afweer slechter is.

Nee, elke soa is een aparte besmetting. Het is dus niet zo dat chlamydia kan overgaan in gonorroe. Wel kun je ook gonorroe oplopen op dezelfde manier als chlamydia.​

Stel je vraag via de Sense-chat

Jongeren (tot 25 jaar) stellen al hun vragen over seksualiteit, veilig vrijen en relaties gratis en anoniem via de sense-chat. Of stel je vraag gratis en anoniem tijdens het sense-spreekuur, dagelijks in Almere of Lelystad.

Blijf op de hoogte en volg ons via social media