Mpox (apenpokken)
Mpox (apenpokken) is een virusinfectie. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar het is wel besmettelijk en het kan erg pijnlijk zijn. Mpox verspreidt zich het makkelijkst via intensief huid-op-huidcontact. Denk aan intiem contact als zoenen en seks. Iedereen kan het krijgen maar de meeste besmettingen zijn gevonden bij mannen die seks hebben met mannen.
Zo herken je mpox
- koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren of vermoeidheid (5-21 dagen nadat je het virus kreeg)
- uitslag die zich over je lichaam en gezicht kan verspreiden. De uitslag begint met vlekken die veranderen in blaasjes die uiteindelijk indrogen.
Wanneer bel je met je huisarts of de GGD?
- Als je klachten hebt nadat je ergens bent geweest waar iemand het virus had. Let de weken daarna goed op of je klachten krijgt.
- als je de afgelopen 3 weken (seksueel) contact had met iemand met mpox.
- Als je blaasjes hebt op je lichaam, zeker als de blaasjes zijn begonnen in het gezicht of de schaamstreek.
Let op: neem altijd eerst telefonisch contact op met je huisarts of de GGD en ga niet langs zonder afspraak.

Nieuwe vaccinatieronde voor mensen met grote kans op Mpox
Op 8 mei 2023 zijn de GGD’en opnieuw gestart met vaccineren tegen mpox. Dit keer zijn geen uitnodigingen verstuurd. Je kunt jezelf aanmelden bij de GGD als je een grote kans hebt om mpox te krijgen. Op de website van soaaids en mantotman vind je een adviestool waarmee je kunt bekijken of je in aanmerking komt voor de prik. Je kunt dan een afspraak maken voor een Mpox vaccinatie bij GGD Flevoland. Voor een afspraak bel je 088 0029910 (ma t/m vr 08.00 – 17.00 uur). GGD Flevoland geeft de mpox vaccinaties alleen op de locatie Lelystad.
Op de website van het RIVM vind je meer informatie over vaccinatie tegen mpox