Mpox (apenpokken)

Mpox (apenpokken) is een virusinfectie. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar het is wel besmettelijk en het kan erg pijnlijk zijn. Mpox verspreidt zich het makkelijkst via zoenen, vrijen en seks. Iedereen kan het krijgen maar de meeste besmettingen zijn gevonden bij mannen die seks hebben met mannen.

Sinds november 2022 gebruikt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de naam ‘mpox’ om apenpokken, oftewel monkeypox, mee aan te duiden. De WHO kreeg na de uitbraak verschillende klachten dat het woord monkeypox stigmatiserend en discriminerend is. GGD Flevoland heeft de nieuwe benaming overgenomen en spreekt voortaan ook van ‘mpox’.

Zo herken je mpox

  • koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren of vermoeidheid (5-21 dagen nadat je het virus kreeg)
  •  uitslag die zich over je lichaam en gezicht kan verspreiden. De uitslag begint met vlekken die veranderen in blaasjes die uiteindelijk indrogen.

Wanneer bel je met je huisarts of de GGD?

  • Als je klachten hebt nadat je ergens bent geweest waar iemand het virus had. Let de weken daarna goed op of je klachten krijgt.
  • als je de afgelopen 3 weken (seksueel) contact had met iemand met mpox.
  • Als je blaasjes hebt op je lichaam, zeker als de blaasjes zijn begonnen in het gezicht of de schaamstreek.


Let op:
neem altijd eerst telefonisch contact op met je huisarts of de GGD en ga niet langs zonder afspraak.

Het is niet meer mogelijk om een afspraak te maken voor Mpox vaccinatie

In de zomer van 2022 startte GGD Flevoland met vaccineren tegen Mpox om de snel oplopende uitbraak te doorbreken. Mensen met een grote kans om besmet te raken, werden uitgenodigd om zich te laten vaccineren. De uitbraak van de apenpokken was in oktober 2022 vrijwel voorbij. De vaccinatiecampagne is daarom gestopt. Op de website van het RIVM vind je meer informatie over vaccinatie tegen Mpox.

Meer informatie over Mpox

Blijf op de hoogte en volg ons via social media