Hiv voorkomen met PEP en PREP

Hiv is een virus dat je kunt krijgen door seks zonder condoom. Het virus zorgt ervoor dat je lichaam je steeds minder goed beschermt tegen virussen en bacteriën. Er zijn medicijnen om hiv te voorkomen. Het Centrum Seksuele Gezondheid van GGD Flevoland adviseert soms om medicijnen te nemen na onveilige seks (PEP). Voor sommige mensen is het verstandig om medicijnen te nemen voordat ze onveilige seks hebben (PrEP).

Pep-kuur na kans op hiv

Heb je minder dan 72 uur geleden seks zonder condoom gehad? En ben je bang dat je daarbij besmet bent geraakt met hiv? Dan kun je contact met ons opnemen om te bepalen of een PEP-kuur nodig is. PEP (Post Expositie Profylaxe) is een noodmedicijn dat voorkomt dat je een infectie met hiv krijgt.

Bel 088 002 99 10 (ma-vr 8:00-17:00 uur) voor advies of een afspraak

Geef aan dat het om een PEP-verzoek gaat. Als je vroeg belt, is de kans groter dat je dezelfde dag wordt geholpen. Hoe sneller je begint met PEP, hoe kleiner de kans dat je hiv oploopt. PEP is een behandeling van vier weken met hiv-remmers. Buiten kantoortijden kun je voor PEP terecht bij de Spoedpost van het Flevoziekenhuis in Almere.

De arts besluit op basis van jouw verhaal of een PEP kuur nodig is

Omdat medicijnen vervelende bijwerkingen kunnen hebben, krijg je PEP alleen als de kans heel groot is dat je hiv hebt opgelopen. Als PEP nodig is dan word je verwezen naar de Spoedeisende Hulp van het Flevoziekenhuis.

Meer informatie over PEP en hiv

PrEP om hiv tegen te houden

PrEP (Pre Exposure Profylaxe) is een medicijn om hiv te voorkomen. Deze medicijnen neem je voor de seks. PrEP medicijnen zijn alleen nodig als je weet dat je seks gaat hebben waarbij de kans groot is dat je hiv oploopt. In Nederland is die kans vooral groot voor mannen die seks hebben met mannen.

Wil je meer informatie over PrEP medicatie?

Maak een afspraak op ons spreekuur en geef daarbij aan dat je voor PrEP komt. De arts of verpleegkundige besluit op basis van jouw verhaal of je in aanmerking komt voor PrEP-medicijnen.

Waar kun je nog meer terecht voor PrEP?

Steeds meer huisartsen in Nederland geven ook PrEP-zorg. Neem contact op met je huisarts, om te kijken of deze jou PrEP-zorg kan bieden. Ga je liever niet naar je huisarts dan kun je ook op andere plekken terecht voor PrEP. Op de website van PrEPnu en Roze in Wit vind je meer informatie over andere plekken waar je voor PrEP terecht kunt.

Meer informatie over PrEP

Blijf op de hoogte en volg ons via social media